'Discriminatie ernstigste vorm van taalverruwing'

30 juni 2010 - Taalverruwing, het is aan de orde van de dag. Op straat, cabaretiers doen het en op TV hoor je het steeds meer. In diverse ‘populaire’ Nederlandse programma’s worden woorden gebruikt, waar ieder beschaafd mens van bloost of toch op zijn minst verbaasd over is. Ook de jeugd hoort dit ‘moderne’ taalgebruik en kan bijna niet anders denken, dan dat dit ook tot het Algemeen Beschaafd Nederlands behoort.

 

De SGP-fractie van de gemeente Krimpen a/d IJssel heeft gemeend daar iets aan te moeten doen. Natuurlijk vat je het probleem bij de wortel en dus werd het project ‘Respectvol taalgebruik’ gelanceerd op de basisscholen. De campagne werd ondersteund door materiaal van de ‘Bond tegen het Vloeken’.


Bijna alle scholen deden mee en de leerlingen maakten een affiche waarin duidelijk moest worden gemaakt dat de taal respectvol moet worden gebruikt. Woensdag 23 juni werd het project door burgemeester Ries Jansen en Wethouder Ankie Aeyelts Averink-Winsemius in het Streekmuseum afgesloten met een bespreking van de affiches en een verrassing voor de leerlingen. Verrassend was dat nagenoeg alle affiches meer zeiden over rassendiscriminatie dan over het werkelijke grove taalgebruik. Hier en daar werd wel het schelden, in het algemeen, veroordeeld, zoals in het affiche van het Kompas, met de duidelijke kreet,

 

  • Zoeken

Naar boven