Jodenhaat lijkt mee te vallen in R'dam-Rijnmond

18 augustus 2010 -  Antisemitisme lijkt in Rotterdam en omgeving mee te vallen. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft vorig jaar 34 antisemitische incidenten geregistreerd. Daarbij was geen sprake van geweld, maar van belediging of discriminatie. Een Ajacied uitschelden voor jood wordt ook gezien als antisemitisch.

 

Zeven keer is in 2009 aangifte gedaan van antisemitisch gedrag. In de meeste gevallen waren er geen verdachten en onvoldoende aanknopingspunten voor verder onderzoek. Dat meldt de politie naar aanleiding van vragen van de PvdA in Rotterdam.

 

Rabbijn Albert Ringer van de Liberaal Joodse Gemeente in Hillegersberg komt niet veel in aanraking met jodenhaat. In zijn synagoge komen zo n tweehonderd bezoekers. ,,Uit mijn omgeving weet ik één verhaal van een man met een keppeltje, die twee jaar geleden op straat werd gemolesteerd door een groep jongens in Rotterdam-Noord. Maar de meeste joden in de stad zijn niet herkenbaar als jood.

Rabbijn Vorst van de Joodse gemeente in Rotterdam-Blijdorp (300 leden) loopt wél altijd met keppeltje door de stad. ,,Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad. Een enkele keer roept iemand wel eens naar me op straat, maar dat ga je niet melden.

 

Anti-discriminatiebureau RADAR vermoedt dat jodenhaat vaker voorkomt dan wordt gemeld. ,,Mensen herkennen discriminatie niet altijd of hebben het al zo vaak meegemaakt dat ze het niet aangeven.

Ook kunnen mensen denken dat het geen nut heeft, constateert onderzoeker Ilse Mink.

 

Het Rotterdamse stadsbestuur laat weten dat het aantal meldingen niet direct zorgelijk is, maar dat de incidenten voor de slachtoffers uiteraard wel vervelend zijn.

 

In Amsterdam, waar een grotere joodse gemeenschap woont, komt antisemitisme vaker voor. Het Amsterdamse stadsbestuur overweegt zelfs lokjoden in te zetten om geweld tegen joden te stoppen. Rotterdam vindt de inzet van lokjoden niet nodig.

 

 

Bron: AD

  • Zoeken

Naar boven